Mannen zaterdag, 1, 3e klasse A

28 februari 2015 14:30

Gieles, I.P.

Opstelling

Koudekerk is onder leiding van trainer Alex Redel bezig aan een degelijk en stabiel seizoen met goed voetbal en dito resultaten. Van de afgelopen tien wedstrijden werd er niet eentje verloren, negen overwinningen werden behaald en slechts één gelijkspel. Een prima prestatie die er voor gezorgd heeft dat Koudekerk momenteel de ranglijst aanvoert.

Uitgerekend de tegenstander van vandaag, Zwammerdam, was de laatste ploeg  die er op 11 oktober 2014 voor zorgde dat Koudekerk met een nederlaag naar huis werd gestuurd.

Schone taak dus voor Koudekerk om vandaag de rollen om te draaien. Door de afwezigheid van Ruben v/d Berg en Christiaan Vergunst moest trainer Redel puzzelen wat betreft zijn formatie.

Redel koos voor een centraal duo bestaande uit aanvoerder Bas v/d Heerdt (linkspoot) en Sidney de Schepper (rechtspoot), beiden gezegend met een goede techniek en dito inspeelpass. Beiden ook in staat om op het juiste moment het middenveld in te schuiven.  Zijn werden op de vleugels geassisteerd door Fabian Roosenbrand en Richard zijderveld.

Kortom een te billijken keuze van trainer Redel.

Akke Penning nam de opengevallen plaats in op het middenveld naast Yvar de Groot en Erwin de Best  en de voorhoede bestond uit Roy v/d Berg, Mike van Velzen en Mitchel Jansen.

De wedstrijd kwam wat aarzelend op gang, mede ook door de stevige wind die over het sportpark blies.

Al in de 6e minuut deelde Zwammerdam de eerste waarschuwing uit, een steekbal naar de linksbuiten (Kevin Bergshoeff, een genegeerd vlagsignaal van assistent Griffioen maakte dat Bergshoeff ineens voor doelman Goudkuil verscheen. Gelukkig voor Koudekerk stond zijn vizier niet op scherp en schoof Bergshoeff de bal naast de goal van Goudkuil.

In de eerste fase van de wedstrijd kreeg Koudekerk iets meer ruimte om op te bouwen maar Zwammerdam koos er voor om steeds meer het centrale duo v/d Heerdt en de Schepper vast te zetten door spits Maarten van Riessen en diepe middenvelder Kremer.

Hier had trainer Redel al rekening mee gehouden, de middenvelders Penning, de Best en de Groot zouden hierdoor in een overtalsituatie komen te spelen en moesten dus direct de bal opeisen tijdens de opbouw van Koudekerk. Echter de middenvelders kwamen te weinig in de bal of speelden te diep tegen de laatste linie van Zwammerdam aan waardoor v/d Heerdt en de Schepper te veel onder druk kwamen te staan en te snel naar de lange bal moesten grijpen, iets wat trainer Redel juist wilde voorkomen. Veel lange ballen werden gegrepen door de wind waardoor er van fatsoenlijk positiespel geen sprake was. Zwammerdam werd vanuit de omschakeling steeds gevaarlijk met steekballen achter de laatste linie die nu regelmatig op één lijn en 1:1 speelden.

In de 14e minuut ontstond een dreigende situatie voor de goal van Damme door een verkeerde terugspeelbal die gepakt door de wind maar nauwelijks verwerkt kon  worden door doelman van Valen. Toch pakte in die fase Koudekerk wat meer de controle door de linies beter op elkaar aan te laten sluiten en goed druk te geven. Hierdoor ontstond in de 19e minuut van de wedstrijd een goede kans voor Roy v/d Berg die echter naast schoot.

Toch kon Koudekerk in de eerste helft niet echt grip krijgen op het spel van Damme, waardoor het spel heen en weer golfde maar er niet gescoord werd, met een 0-0 ruststand tot gevolg.

Direct na de break sloeg Damme toe, linksbuiten Bergshoeff troefde met een individuele actie zijn tegenstander Zijderveld af en leverde een puike voorzet af die door spits van Riessen met een bal achter het standbeen doeltreffend werd afgerond, 0-1 Zwammerdam, domper voor Koudekerk.

Maar Koudekerk ging niet bij de pakken neerzitten, in de 49e minuut was er een slippertje van keeper van Valen (een van der Hartje zullen we maar zeggen) waardoor de bal richting doelmond rolde, met een uiterste krachtsinspanning wist van Valen de bal nog uit zijn doelmond te rammen.

In de 52e minuut bracht trainer Redel good old Richard van Heijningen voor Roy v/d Berg. Bas van Heerdt nam zijn vertrouwde plek op het middenveld weer in en Akke Penning schoof door naar de voorhoede. Dit bracht direct wat meer rust in het spel van Koudekerk omdat van Heerdt nu als aanspeelpunt kon fungeren op het middenveld.

In de 69e minuut onderschepping Damme ,razendsnelle  counter via de rechtervleugel en ineens dook spits van Riessen vogelvrij op voor doelman Goudkuil. Gelukkig voor heel Koudekerk treuzelde van Riessen te lang waardoor Goudkuil met een redding kon pareren en Koudekerk door het oog van de naald kroop.

Direct daarop kwam er een lange bal van achteruit die achter de laatste linie van Zwammerdam terecht kwam, bal bleef hangen door de wind waardoor de ingebrachte Mark van Leeuwen (kwam voor Mitchel Jansen) geloofde in zijn kansen. Van Leeuwen gooide de turbo aan, liep zijn directe tegenstander aan brokken  en was een fractie van een seconde sneller bij de bal dan keeper van Valen. Van Leeuwen wist de bal langs van Valen te tikken en leek op weg naar de 1-1. Echter doelman van Valen zat al volledig in de beweging om de bal weg te werken en maaide hierdoor van Leeuwen volledig van de sokken. Penalty en rode kaart schrijven dan de regels voor. Echter scheidsrechter van der Werff besloot wel tot het eerste maar niet tot het tweede, slechts een gele kaart voor doelman van Valen, heel Koudekerk furieus en heel Zwammerdam opgelucht.

Is wel een cruciaal moment voor de wedstrijd, Koudekerk op 1-1 en Damme met tien man. Het eerste werd een feit, de pingel werd onberispelijk binnen geschoten door de Schepper, het tweede niet, Damme kon de wedstrijd vervolgen met 11 man. Iets wat achteraf het onderwerp van gesprek was in de kantine.

In de 83e minuut kreeg Zwammerdam op de linkervleugel een vrije trap te nemen, indraaiende bal van Henkes, en ineens was daar verdediger Mark Noorlander die vrij voor Goudkuil kon inkoppen, met de 1-2 tot gevolg.

In de laatste minuten gooide Koudekerk alles op alles waardoor er nog grote kansen ontstonden voor Penning  en de Groot maar helaas werden die afgeblokt door een been of gepakt door doelman van Valen.

En zo wist Damme het droog te houden tot het slotsignaal en vond Koudekerk zijn Waterloo na tien wedstrijden ongeslagen te zijn geweest.

Extra zuur was dat Floreant onderuit ging tegen SEV waardoor Koudekerk steviger aan kop had kunnen komen. Maar geen man over boord, volgende ronde nieuwe kansen en daar moet Koudekerk weer naar toe werken.